Διατροφικές ατασθαλίες; Ξαναμπείτε σε πρόγραμμα
Μια στιγμή είναι αρκετή για να μετατραπεί η διατροφή σας από εξαιρετική σε τραγική. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σας, δεν μπορείτε να ακολουθείτε πιστά τη διατροφή σας κάθε λεπτό της μέρας. Θα υπάρξουν φορές που θα φάτε κάτι που δεν πρέπει. Οπότε το μυστικό είναι να προσδιορίσετε όχι μόνο τι σας βάζει σε πειρασμούς, αλλά και πώς θα ξαναμπείτε σε σειρά με το πρόγραμμα διατροφής σας. Αν έχετε κάνει διατροφικές ατασθαλίες, και όλοι κάνουν, σας παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξαναμπείτε σε σειρά.
1. Έχετε στο νου σας ότι όλοι πέφτουν σε ατοπήματα
Όλοι κάνουν λάθη με τη διατροφή τους μια στο τόσο. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό, γιατί θα νιώθετε ότι έχετε αποτύχει, και ως αποτέλεσμα θα τα παρατήσετε και θα χάσετε τελείως τον έλεγχο. Ένα μεμονωμένο γεγονός, η κατανάλωση ενός τροφίμου που δεν έπρεπε ή η υπέρβαση του ορίου των θερμίδων που καταναλώνετε ανά ημέρα, είναι απλώς ένα ατόπημα. Συμβαίνει. Αποδεχτείτε το ως έχει, μην αφήνετε τα πράγματα να ξεφύγουν εκτός ελέγχου. Αν κάνετε αρκετά ατοπήματα, θα ξανακυλήσετε και θα επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης.
2. Προσδιορίστε τι είναι αυτό που σας ωθεί να φάτε κάτι που δεν πρέπει
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που τους ωθεί να τρώνε όταν δεν πρέπει. Το άγχος, για παράδειγμα, είναι συχνός παράγοντας. Όταν οι άνθρωποι τρώνε εξαιτίας του άγχους, είναι γιατί πιστεύουν ότι
μια λιχουδιά θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Και μπορεί, τουλάχιστον προσωρινά. Και ακολουθούν οι τύψεις, που σας αγχώνουν, και ως αποτέλεσμα τρώτε περισσότερο, και ο αέναος κύκλος συνεχίζεται. Κούραση, μοναξιά, δυσφορία, βαρεμάρα, υπάρχουν πολλά συναισθήματα που μπορούν να σας ωθήσουν να φάτε. Κάποιες φορές το πρόβλημα είναι ορισμένα άτομα στη ζωή σας, όπως αυτά που προσπαθούν πάντα να σας πείσουν να φάτε κάτι «μόνο για μια φορά».
3. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε την απάντησή σας την επόμενη φορά
Αν η συναισθηματική κατανάλωση τροφής αποτελεί πρόβλημα για σας, αναζητήστε άλλους τρόπους να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας που δεν περιλαμβάνουν φαγητό. Λένε ότι οι άνθρωποι «τρώνε τα συναισθήματά τους» προκειμένου να μην νιώθουν λύπη, μοναξιά ή δυσφορία. Αλλά πολλοί άνθρωποι λένε επίσης ότι στην πραγματικότητα είναι ο φόβος να βιώσουν το συναίσθημα που τους κάνει να τρώνε. Όταν απλώς αφήνονται να βιώσουν το συναίσθημα και μαθαίνουν πώς να το διαχειρίζονται, δεν είναι ποτέ τόσο άσχημα όσο νόμιζαν. Όταν τα συναισθήματά σας σάς καταβάλλουν και το φαγητό σας καλεί, προσπαθήστε να καταγράψετε τις σκέψεις σας, πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο ή βάλτε χαλαρωτική μουσική ως εναλλακτική λύση.
4. Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας
Αν φάγατε κάτι που δεν πρέπει και η μικρή φωνή στο κεφάλι σας φωνάζει «Είσαι σκέτη αποτυχία, δεν θα χάσεις ποτέ βάρος!» πρέπει να είστε λίγο πιο ευγενικoί με τον εαυτό σας. Εναλλακτικά, πείτε το ίδιο πράγμα που θα λέγατε σε έναν φίλο για να τον υποστηρίξετε. «Αγχώθηκες και έφαγες ένα ντόνατς, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ας περπατήσουμε το μεσημέρι για να κάψουμε μερικές επιπλέον θερμίδες και στην επιστροφή θα κάνουμε μια στάση για να αγοράσουμε μια σαλάτα.
5. Καθυστερήστε το
Οι τακτικές καθυστέρησης μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά αν νιώθετε τον πειρασμό να φάτε κάτι που δεν πρέπει. Αν κρατάτε ημερολόγιο με τις τροφές που καταναλώνετε, ρίξτε μια ματιά πριν ενδώσετε. Αν σκεφτείτε
τι πρόκειται να φάτε, και γιατί, μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσετε την τελευταία στιγμή. Βοηθάει επίσης να πείτε στον εαυτό σας ότι θα περιμένετε 10 λεπτά όταν νιώσετε την ανάγκη, για να δείτε αν εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε. Τις περισσότερες φορές θα απασχοληθείτε με κάτι άλλο και απλώς θα το ξεχάσετε.
6. Ξαναμπείτε αμέσως σε σειρά
Μην αφήσετε τη μέρα να περάσει. Μην αφήσετε ένα ατόπημα να εξελιχθεί σε ελεύθερη πτώση. Αν φάγατε κάτι που δεν έπρεπε, μην ανησυχείτε, απλώς ξαναμπείτε σε σειρά από το σημείο που το αφήσατε στο επόμενο γεύμα. Είναι πολύ αργά για να κάνετε κάτι για το προηγούμενο γεύμα σας, δώστε λοιπόν έμφαση στο επόμενο.
7. Θυμίστε στον εαυτό σας πόσα έχετε επιτύχει
Ορισμένες φορές, μετά από ένα ατόπημα, είναι χρήσιμο να κάνετε μια μικρή «εκκίνηση.» Σκεφτείτε ποιο ήταν το κίνητρο για να κάνετε αλλαγές, πόσο μακριά έχετε φτάσει, και όσα έχετε επιτύχει. Γνωρίζετε τον τρόπο και έχετε τη θέληση, και ξέρετε ότι μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας γιατί έχετε σημειώσει πρόοδο. Θυμηθείτε ότι η πρόοδος μετράται με πολλούς τρόπους, όχι μόνο από τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά. Κάθε φορά που κάνετε την καλύτερη επιλογή σε ένα εστιατόριο, παίρνετε μαζί σας ένα υγιεινό μεσημεριανό, δεν αποδέχεστε μια πρόταση για φαγητό που δεν θέλετε ή παραλείπετε το ντόνατς όταν είστε αγχωμένη και αντίθετα παίρνετε μια βαθιά ανάσα, κερδίζετε.